Hockeystyle Magazine:http://www.hockeystyle.nl/hockeynieuws/een-passie-voor-keepen-is-voor-het-leven/
Een passie voor Keepen is voor het leven..
AUTHORHockeyStyle Magazine DATE 15 september 2016COMMENTS:Leave a comment
Aan het woord Pia de Wolf-Sanders van keeperschool PI-Academie. We stelden haar 7 vragen over keepen, keeperstraining en haar keeperschool.
Pia, kun je ons vertellen hoe het allemaal is begonnen en vooral hoe jij hierin bent gerold?
Ik ben gestart met keepen op mijn 9de jaar , bij hockeyclub MHC Tempo in Bergen op Zoom. Ik kon niet wachten om te “mogen “ keepen. Fascinerend vond ik het, die dingen aan je benen….en die passie heeft mij nooit meer los gelaten! Mijn ervaringen als keeper heb ik vooral opgedaan bij de verschillende selectieteams. Ik heb in Nederlands B en A gespeeld en bij verschillende clubs in Dames 1. Nu speel ik bij Dames A (veteranen) van de Kromhouters in de hoofdklasse. Ik heb als studie het C.I.O.S gedaan waar ik aan mijn lesvaardigheden heb kunnen werken. De eerste jaren na het C.I.O.S heb ik als bewegingsagoog bij de verschillende instellingen gewerkt ( psychiatrie, zwakzinnigenzorg en TBS). In 2014 heb ik de opleiding voor gevorderde keeperstraining van de KNHB gevolgd, onder leiding van Carel van der Staak. Ik gaf daarvoor al veel training maar die opleiding heeft mij tot andere inzichten doen komen. In dat jaar ben ik bij THCC de Kromhouters met de keepersschool gestart en sinds dit seizoen ben ik helemaal voor mezelf begonnen. Naast THCC de Kromhouters krijgen de keepers van MHC Beuningen, Rapid en HCG het komende seizoen training van de Pi-Academie. Tijdens deze trainingen is het niet alleen zaak om de keepers naar een hoger level te tillen maar besteed ik ook veel tijd aan het opleiden en begeleiden van trainers. Overdag heb ik tijd voor keepers die individuele trainingen willen krijgen. Het accent bij deze trainingen liggen vooral op het gebied van techniek, kracht, snelheid en persoonlijke ontwikkeling.
Vroeger gaf de hockeytrainer gewoon wat oefeningen aan de keeper. Tegenwoordig is er een aparte keeperstrainer en zijn er scholen, opleidingen en clinics. Wat is het belang van keeperstraining en clinics?
Ik heb eigenlijk al van jongs af aan wel keeperstraining gehad, en dan praat je toch al gauw over 37 jaar geleden. Mijn eerste trainster was Dimph Jansen, waar ik nu nog steeds contact mee heb. De opzet van de keeperstrainingen is wel heel erg veranderd. Men is toch echt wel in gaan zien dat keepen een “vak apart” is. De tijd dat de spelers die in het veld niets konden maar in het goal gezet werden is gelukkig wel voorbij, keepers worden ook niet gemaakt…je wordt geboren als keeper.
Het belang van keeperstraining is dat de keeper heel bewust bezig is met wat hij/zij doet en waarom. Ik vind het ook heel belangrijk dat keepers ook weer training geven aan jongere keepers omdat je zoveel leert met het geven van training. Je kijkt naar de beweging en leert analyseren. Daar wordt je zelf een betere keeper van! En laat ik het belangrijkste niet vergeten…keepen is gewoon super leuk! En alles wat leuk is wil je heel vaak doen toch?
Keepers zijn het buitenbeentje van een team wordt wel eens gezegd, maar is dat eigenlijk wel zo? Welke rol vervult de keeper volgens jou?
I’m not crazy, just different…
deze quote heb ik lang gebruikt om aan te geven dat keepers wel een apart volkje is. Maar het is van groot belang dat juist de keeper bij het team betrokken wordt. Ik kan me scheel ergeren aan teamtrainers die een oefening tijdens de training aan het team uit staan te leggen op de middenstip. En de keeper moet dan maar afwachten wat er gaat gebeuren! Betrek je keeper erbij, samenwerking tussen coach en keeper kan cruciaal zijn..ze kunnen punten voor je pakken! Ik zie de keeper zelf graag als de coach van de verdediging, het sturen en neerzetten is heel belangrijk. Ik kan zelf na een wedstrijd waar ik relatief weinig te doen heb gehad, toch helemaal kapot zijn omdat je dan zo druk bent geweest met het organiseren van je achterhoede.
Wat voor trainingen verzorgt de academie en hoe wordt er getraind?
Bij de Pi-Academie wordt volgens een keepersleerplan gewerkt. Gedurende het seizoen zijn er 3 evaluatiemomenten: we starten het seizoen met een intake formulier, halverwege ( winterstop) een tussenevaluatie en aan het eind een eindevaluatie. Er wordt een keepersleerplan opgesteld aan de hand van je doelen. Zo blijf je steeds uitdagingen houden om aan te werken en kun je grenzen blijven verleggen. Tijdens de trainingen wordt er veel gefilmd. Deze beelden worden in filmpjes omgezet en bekeken door de gehele trainingsgroep of individueel. Je kunt aan de hand van die filmpjes zien wat er goed en niet goed gaat. Er wordt in groepjes van minimaal 3 keepers tegelijkertijd gewerkt waarbij iedere keeper op dat moment een functie in de oefening heeft. Ik streef er altijd naar om per training genoeg trainers te hebben zodat ik m’n handen vrij heb en vooral kan kijken en corrigeren. Ik heb het volste vertrouwen in mijn trainersgroep, waar ik het afgelopen 3 jaar intensief mee samengewerkt heb en die nu ook de keepersgroepen overnemen.
Hoe belangrijk is het ontwikkelen van een goed gevoel voor keepen en hoe leer je de keepers omgaan met de snelheid en soms wel hardheid van het spel?
Dat is 1 van de moeilijkste onderdelen om aan te leren, het gevoel voor keepen. Dit leer je door heel veel te doen en vooral veel te kijken naar bijvoorbeeld Heren1 of Dames 1 keepers op je eigen club of door veel te kijken naar wedstrijden op tv. Samen met de keepers bekijken we veel situaties waarin keepers keuzes maken. Keepen is zoveel meer dan alleen maar ballen stoppen! Door situaties beter in te gaan schatten, leer je om 1 stap vooruit te denken in wedstrijdsituaties. Zo kun je voorkomen dat je voor verassingen komt te staan en leer je zo om te gaan met de snelheid in het veld. Ik besteed aandacht aan de fysieke situaties in het veld door middel van weerstandsoefeningen toe te passen tijdens de trainingen, duwen trekken, hinderen.
Pi Academie organiseert ook clinics. Wat kun je daar leren en voor welke leeftijdsgroep & doelgroep zijn die clinics?
De clinics zijn vooral voor clubs die geen eigen keepersschool hebben om zo kennis te laten maken met de Pi-academie. Tijdens deze clinics komen de verschillende aspecten en technieken aan de orde natuurlijk. Alles wordt weer gefilmd en twee dagen later kom ik met de filmpjes van de clinic terug naar de keepers om ze gezamenlijk te bekijken. En daar leer je van! De clinics zijn voor alle leeftijden, te starten bij een jongste jeugd tot aan de senioren. Afgelopen seizoen heb ik een aantal projecten met Pan-na goalies opgepakt wat ons beide erg goed bevallen is. We hebben dezelfde insteek en waar we dat niet hebben, vullen wij elkaar aan. Ook in de toekomst zal de samenwerking met Pan-na goalies zeker aan de orde zijn. We willen nog steeds samen een grote clinic organiseren voor alleen maar senioren keepers. Daar is een hele grote vraag naar.
Wat maakt je een goede keeperstrainer of trainer/coach?
Een goede keeperstrainer moet zelf ontzettend van het spelletje houden…passie is het sleutelwoord, in ieder geval voor mij wel! Ik ben van mening dat je creatief, analyserend, stimulerend en kritisch moet zijn. Creatief om zelf trainingen en oefeningen te maken. Iedereen kan oefeningen van allerlei sites afhalen maar wanneer je ze zelf maakt en ontwikkelt, zit er een lijn in waar je zelf helemaal achter staat. Door goed te analyseren kun je stapsgewijs de beweging bekijken en verbeteren. Stimuleren spreekt natuurlijk voor zichzelf, een keeper gaat er echt harder door werken en kritisch moet je zijn door opbouwend keepers te corrigeren zodat ze beter worden. Daarnaast is het wederzijdse respect naar elkaar toe belangrijk want dan zal een keeper willen leren en werken tijdens de trainingen.
In de schijnwerpers: Pia de Wolf
8 apr 2016Actief op het veld of ….?
Ik ben zeker nog actief op het veld alleen nu even niet…ik heb in december een knieoperatie gehad waarvan ik nog aan het herstellen ben. In de tussentijd coach ik mijn team Dames veteranen A. Wij zijn al heel wat jaartjes bij elkaar met zo nu en dan een nieuwe aanvulling erbij. We spelen in de hoofdklasse en doen in de top mee. Met het team in seizoen 2012-2013 de landskampioenschappen gespeeld maar daarbij niet als eerste geëindigd. Op dinsdag keep ik bij de veterinnen van Geldermalsen.
Wat doe jij bij de Kromhouters en waarom heb je daarvoor gekozen, en hoeveel uur per week besteed jij hier ongeveer aan?
In 2014 ben ik gestart met de keepersschool "Pi-Academie”. Daarvoor gaf ik al keeperstrainingen maar wilde er op een meer professionele manier mee aan de gang gaan. Ik heb toen de cursus gevorderde keeperstrainer van de KNHB gevolgd en ben daardoor tot andere inzichten en trainingsmethoden gekomen. Naast de keepersschool geef ik training aan de hockeyschoolkinderen en leid ik trainers op die daarna weer teampjes kunnen gaan trainen.
Op donderdagochtend leid ik de BMP ( bewegen met plezier). Dit is op initiatief van de gemeente en de Kromhouters in 2014 gestart om mensen van 55+ in de gelegenheid te stellen op een verantwoorde en leuke manier met elkaar te sporten. Alles bij elkaar ben ik 20 uur in de weer met hockey, zowel bij "de Kromhouters” als bij "HCG”.
Heb je nog ergens anders gehockeyd voordat je bij de Kromhouters kwam?
Ik ben gestart in Bergen op Zoom bij Tempo op 7 jarige leeftijd. Op mijn 18de heb ik een klein uitstapje gemaakt naar "de Warande” om daar wat hoger te spelen. Na twee jaar weer netjes terug gekeerd naar m’n oude clubje. Toen wij naar Tiel verhuisden in 2001, heb ik het hockeyen weer opgepakt en ben bij "de Kromhouters” terecht gekomen.
Zijn er nog familieleden lid of op andere wijze actief?
Beide jongens van ons spelen bij "de Kromhouters”. Daan speelt in de JA1 en Juup speelt in de JB1. Roger is vervend bezoeker van de wedstrijden van onze jongens en is een "groupie” van Heren 1. Hij gaat zelfs naar de uitwedstrijden….
Waar loop jij helemaal ‘warm’ voor?
Ik loop warm voor een heerlijke, goedlopende keeperstraining. Ik kan daar erg gelukkig van worden! Ook word ik gelukkig van vorderingen van net beginnende keepers, het is zo leuk om (net startende) keepers te zien groeien in hun eigen ontwikkeling.
Wat doe je in het dagelijks leven?
In de ochtenden en middag ben ik vooral bezig met het runnen van mijn gezin en alles wat daarbij komt kijken. Daarnaast steek ik veel uurtjes in het bekijken van de trainingsfilmpjes van de keepers bij de keepersschool. Om ideeën op te doen, kijk ik heel veel YouTube ( ik denk dat ik 1 van de weinigen ben op mijn leeftijd!) Ik kijk naar andere sporten zoals voetbal, handbal maar natuurlijk ook veel hockeytrainingen om daar inspiratie op te doen voor nieuwe trainingen.
De avonden zijn meestal gevuld met training geven.
Wat wens je de Kromhouters toe?
Ik wens "de Kromhouters” toe dat ze op dezelfde voet voort gaan als ze nu bezig zijn. De sfeer is heel prettig op de club. Echt weer het gevoel van vroeger dat je lekker blijft hangen op de zondag en gezelligheid vindt op de club. Daarnaast ben ik natuurlijk een voorstander van een nieuw waterveld. Zo kunnen alle teams evenveel trainingstijd krijgen op het waterveld.
Wat zou je willen veranderen?
De uren die wij kunnen besteden aan trainingen bij het zaalhockey. Het zou toch zo fijn zijn dat er meer getraind kan worden door alle teams in de zaal.
Vraag van Henrike van Proosdij:
Wat maakt de keepertraining bij de Kromhouters anders dan keepertraining bij andere verenigingen?
Ik ben van mening dat het filmen van de trainingen en de analyse die daar bij hoort, het verschil maakt. Ik kan daardoor op mijn gemak kijken wat er wel en minder goed gaat en daar de trainingen weer op aan passen. Ook het feit dat er voldoende trainers aanwezig zijn en ik vooral kan kijken en verbeteren is een grote pre. Het is echt een unicum dat het bestuur van "de Kromhouters” daar zo in geïnvesteerd heeft de afgelopen jaren. Een voorbeeld daarvan is ook dat er dit seizoen in de maanden juni en juli een "zomerschool” is (onder andere bij "de Kromhouters”) voor keepers die net even langer door willen trainen. Zo onderscheidt je je als club met andere clubs!
Aan wie, of welk team, wil jij het stokje doorgeven voor de volgende ‘In de schijnwerpers’? En waarom?
Aan Jeske van der Sluijs. Jeske is 1 van de langst zittende in de technische commissie en heeft al heel wat jaartjes ervaring!
Wat is jouw specifieke vraag aan Jeske?
We lopen steeds meer tegen het verschijnsel aan dat we in de D,C en B jeugd te weinig jongens bij de hockeyclub hebben. Wat voor oplossing zou jij hebben om dat weer aan te laten trekken?